Wednesday, 21 March 2012"Dan jika kamu bersabar dan bertakwa, nescaya tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudaratan kepadamu"  Ali-Imran : 120.


S.A.B.A.R..Ungkapan yang semua orang boleh menyebutnya tetapi hanya yang terpilih sahaja yang mampu beramal dengannya.Orang yang mampu bersikap sabar dalam menghadapi apa jua keadaan dan situasi, akan beroleh dua kelebihan, iaitu akan bebas dari berkeluh kesah dan penderitaannya di dunia, kemudian bebas dari dosa dan seksaan di akhirat.

Bagi golongan yang tidak menghayati sifat sabar ini, mereka akan kehilangan semua manfaat dan menemui pelbagai bahaya. Ini  kerana mereka tidak bersabar dalam melaksanakan beratnya ketaatan, lalu tidak melaksanakannya. Demikian juga, mereka tidak bersabar menjauhi kemaksiatan, lalu termasuk ke dalamnya, dan juga tidak sabar menghadapi musibah lalu terhalang dari memperoleh pahala kesabaran.


Teringat pada satu kata-kata bijak pandai: “ Kehilangan kesabaran menghadapi musibah adalah lebih berat daripada musibah itu sendiri”.Lalu apa gunanya sesuatu yang dapat melenyapkan apa yang sudah ada dan tidak dapat mengembalikan sesuatu yang telah hilang? Oleh itu, jika kita telah kehilangan salah satunya, usahakan supaya tidak  kehilangan sebahagian yang lain yang masih menjadi milik kita. Jelaslah betapa mahalnya harga sebuah kesabaran dalam diri seorang insan.

Saidina Ali bin Abi Talib r.a. pernah menziarahi seorang lelaki yang ditimpa musibah lalu berkata kepada lelaki tersebut: “ jika kamu bersabar, maka takdir Allah akan berlaku padamu dan kamu diberi pahala. Jika kamu mengeluh, maka takdir Allah akan berlaku juga padamu dan kamu menanggung dosa”.

Indahnya sabar kerana ia adalah bunga-bungaan dari keimanan kita yang sebenar. Harumannya adalah kepasraan memandang baik terhadap segala keputusasaan disamping menyakini segala hikmah yang tersembunyi di sebaliknya. Kelopaknya diwarnai dengan ketabahan, ketenangan, keteguhan jiwa  melambangkan kepuasaan terhadap qada dan qadar Tuhan.

Dengan kesabaran juga mampu  menepis segala fitnah, cacian, kedengkian orang yang cuba menjatuhkan maruah kita akan menaikan semangat untuk terus berusaha. Kadangkala rasa sakit itu luar biasa dan ada yang boleh menyebabkan kita berputus asa. Sabar itu indah namun kita perlukan iman serta takwa terhadap Allah swt kerana tanpanya, amatlah sukar untuk kita menghadapi ujianNya kerana ujian itu datang dalam berbagai bentuk. Ada yang mudah dan ada yang sukar. Namun semuanya menambahkan ilmu untuk kita mengenal dunia untuk mencari makna hidup yang sebenar.


“Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar....Mereka yang sabar itu akan diberi dua kali ganda pahala disebabkan kesabaran mereka....” al-Qashash : 54

Sebenarnya tidak ada yang paling sukar di dalam dunia ini selainbersabar kerana  sabar itu merupakan satu kerja yang unik seperti menahan keinginan terhadap sesuatu ataupun apa saja yang kita ingini.

Sabar juga amat diperlukan dalam konteks menyampaikan dakwahtertutamanya apabila berhadapan dengan sasaran dakwah yang degil dan keras kepala. Ada di antara mereka tidak mahu menerima nasihat dan teguran, lalu berkata: “ Apa kau peduli? kubur kita lain-lain.....dosa tanggung sendiri..” Tapi mereka lupa yang memandikan jenazah mereka siapa ? menyembayangkan jenazah, membacakan Yassin...Siapa?....Orang lain bukan?

Nah! Ertinya sabar itu, perlukan hati dan jiwa yang kental untuk menghadapi segala ujian seperti ini. Kadang-kadang ianya menyakitkan hati dan boleh menyebabkan kita jadi marah.Ianya adalah cermin keperibadian seseorang, yang melambangkan kekuatan jiwa menempuh semua masalah yang kita hadapi.Hanya dengan bersabarlah kita boleh menempuhi semua kejayaan!

No comments:

Post a Comment